Ionuţ Ţandără, profesor de Limba Franceză la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani, are pasiuni mai puţin cunoscute. Un dascăl foarte bine pregătit profesional şi cu mari perspective de afirmare, Ionuţ Ţandără este un împătimit al triatlonului (concurs sportiv constând din trei probe diferite la care participă aceiași concurenți-n.r.).
Profesorul spune că triatlonul constituie mai mult decât mișcare. Este viață, ambiție, voință, perseverență sau dorință. Este o provocare cu tine însuți zi de zi, dar și șansa de a scăpa de monotonie, de o viață nesănătoasă. Prin urmare, poate fi practicat de persoane de toate vârstele, căci dezvoltă corpul armonios, fără a lăsa consecințe pe termen lung. De asemenea, transformă organismul într-o „mașinărie“ excepțională pentru depunerea efortului. „Este un sport recent apărut în România post-modernă, după Olimpiada de la Sydney-2000. Triatlonul este într-o continuă transformare și căutare de adepți, fie profesioniști sau amatori. Este compus din 3 probe, ce implică abordarea a 3 ramuri de bază- înotul, ciclismul și alergarea. Putem afirma că este un sport complet. Triatlonul reprezintă parcurgerea acestora succesiv și este definit prin mai multe distanțe: triatlonul sprint: înot 750m, ciclism 20km, alergare 5km; triatlonul olimpic: înot 1500m, ciclism 40km, alergare 10km; triatlonul half-ironman: înot 1900m, ciclism 90km, alergare 21km şi triatlonul ironman: înot 3800m, ciclism 180km, alergare 42,2km“, spune profesorul.
A aflat întâmplător despre acest sport, în urma unei discuții purtate cu un fost elev al Colegiul Naţional „Al. I. Cuza“ din Focşani, Florea Cristian. Acest lucru se întâmpla anul trecut, prin luna august, iar de atunci triatlonul a devenit marea pasiune a profesorului. „Mi-a propus, observând că am ca pasiune ciclismul, participarea la Triatlonul de la Mamaia 2012. Am trecut la u