* "Băncile se comportă ca nişte «băieţi deştepţi», făcând afaceri cu statul"
* "Dacă nu am importat materie primă în semestrul întâi, nu vom avea ce să exportăm în lunile următoare"
* "Vom avea probleme cu exporturile din metalurgie, petrol şi chimie"
* "Deficitul comercial din prima parte a anului - aproape la jumătatea celui din perioada similară a lui 2012"
Deficitul comercial din prima jumătate a acestui an este mai mic cu 45% faţă de cel înregistrat în perioada ianuarie-iunie 2012, atât pe fondul unor exporturi mai mari, dar şi în urma reducerii importurilor.
Deşi reducerea deficitului este, în principiu, un lucru bun, modul în care acesta a scăzut reprezintă un semnal de alarmă pentru economia noastră, consideră Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa ne-a declarat: "Aparent, faptul că importurile au scăzut cu 2,7% este un lucru bun, pentru că determină scăderea deficitului, dar ar fi greşit ca reducerea importurilor să ne bucure, pentru că noi importăm în principiu componente şi materie primă, iar dacă am importat mai puţină materie în semestrul întâi înseamnă că nu vom avea ce să exportăm în cea de-a doua parte a anului. Acest lucru este un semnal de alarmă pentru economie. Este o satisfacţie pentru noi că deficitul comercial a scăzut, dar ne-am fi dorit o reducere a acestuia bazată mai mult pe creşterea exporturilor decât pe scăderea importurilor".
În primele şase luni ale anului în curs, importurile din zona UE au crescut cu 2,2%, în timp ce importurile din ţările extra-comunitare au scăzut cu 16%, în condiţiile în care, potrivit domnului Ionescu, de pe pieţele din afara UE importăm în special materii prime pentru sectoarele metalurgie, petrol şi chimie.
"Vom avea probleme cu exporturile din aceste trei domenii", ne-a mai