Preţurile globale ale alimentelor au atins luna trecută cel mai redus nivel din mai mult de un an, presate în principal de ieftinirea cerealelor şi boabelor de soia, iar tendinţa ar putea continua în următoarele luni, estimează Organizaţia Naţiunilor Unite.
Preţurile grâului şi boabelor de soia, folosite adesea pentru furajarea animalelor, sunt la minimele ultimelor 12 luni, iar porumbul este cu 40% sub maximul atins anul trecut. De asemenea, preţul zahărului a scăzut cu 16% în ultimul an din cauza stocurilor mari în contextul reducerii cererii din partea importatorilor, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Preţurile alimentelor au crescut în timpul verii anului trecut din cauza secetei distrugătoare din SUA, dar îmbunătăţirea perspectivelor recoltelor de cereale din sezonul 2013/2014 alimentează anul acesta un trend opus, a explicat Agenţia pentru alimente şi Agricultură din cadrul ONU (FAO), preluată de Thomson Reuters.
Anul acesta producţia de porumb va ajunge probabil la un nivel ridicat record, cu creşteri substanţiale în SUA din cauza extinderii suprafeţei însămânţate.
„Recoltele se dovedesc a fi mult mai bune decât s-a anticipat în urmă cu câteva luni. Vremea a fost destul de bună în multe dintre cazuri şi dă speranţele unei producţii mai mari”, consideră Abdolreza Abbassian, economist la FAO.
Perspectivele bune pentru recoltele de porumb din SUA, Argentina şi din zona Mării Negre ar putea face să scadă în acest sezon şi alte pieţe care vara trecută au susţinut creşterea preţurilor, a menţionat el.
Preţurile s-ar putea reduce şi mai mult dacă dolarul se întăreşte. Un dolar mai puternic face ca materiile prime tranzacţionate în moneda americană să fie mai scumpe pentru comercianţii care deţin alte monede.
„Există o limită până la care preţurile pot să scadă. Nu sunt sigur că în următoarele luni vom vedea un decl