Un român a consumat, în medie, pe lună, 12 ouă, 1,2 kilograme de brânză, 5,8 litri de lapte, 3,4 kilograme de fructe, 8,5 kilograme de pâine, dar şi 2,15 litri de băuturi alcoolice, arată datele unei anchete realizate în primul trimestru din 2012 de către Institutul Naţional de Statistică.
Totuşi, consumul variză de la ocupaţie la ocupaţie, dar şi de la mediu urban la cel rural. De exemplu, un pensionar a consumat, în medie, 13 ouă lunar, un şomer 10, un agricultor 11 bucăţi, la fel ca şi salariaţii. În mediul rural s-au consumat 12 ouă, iar în mediul urban, în medie, 11 ouă de persoană.
În ceea ce priveşte brânzeturile şi smântâna, un român a mâncat, în medie, 1,2 kilograme pe lună. Consumul de lapte s-a ridicat, în medie, la 5,8 litri de persoană lunar. Consumul de fructe a depăşit 3,4 kilograme de persoană, iar cel de pâine 8,5 kilograme.
De asemenea, în primul trimestru un român a consumat, în medie, lunar, 417 grame de orez, 885 de grame de mălai şi 793 de grame de făină.
În ceea ce priveşte consumul de băuturi alcoolice, un român a consumat, în medie, 2,152 litri, în timp ce consumul unui pensionar a fost de 2,343 litri.