Vasile Botnaru în dialog cu Daniela Terzi Barbăroşie şi Petru Macovei.
Bine v-am găsit, doamnelor şi domnilor. La microfon e Vasile Botnaru, autorul şi prezentatorul emisiunii Punct şi de la capăt.
În topul profesiunilor, pe care se gândesc să şi le aleagă absolvenţii de licee, acei care au reuşit să treacă de zăgazul BAC-ului, jurnalismul concurează cu cele mai atractive îndeletniciri. Oare de ce? Cât de profundă şi conştientă este alegerea pe care o fac viitorii studenţi la facultăţile de jurnalism? Oare în setul de motivaţii este loc cumva şi de componenta deontologică a acestei meserii? La aceste întrebări vom căuta să răspundem împreună cu invitaţii mei de astăzi. Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere astăzi se află experta în psihologie, Daniela Terzi-Barbăroşie, şi Petru Macovei, expert în domeniul mass-media.
Vasile Botnaru x Vasile Botnaru Europa Liberă: Practicile jurnalistice, care se produc zilnic la televizor şi în ziare şi exemplele pe care le oferă jurnaliştii practicanţi, ce aspiraţii produc? Astăzi, dacă vă uitaţi pe listele de admitere, oamenii care vin acolo ce vor să obţină în viitoarea meserie, pe care vor să o îmbrăţişeze? Cum credeţi şi ce ştiţi despre ei, domnule Petru Macovei?
Petru Macovei: „Majoritatea candidaţilor, care au depus actele acum la facultăţile de jurnalism, îşi doresc să devină oameni celebri, îşi doresc să aibă o viaţă mondenă, pentru că aşa percep ei că este această meserie. Este un fals, o percepţie falsă asupra realităţii. Meseria de jurnalist, dacă o percepem cu responsabilitate şi o facem aşa cum trebuie să o facem, implică multă muncă şi multe restricţii, şi multe, până la urmă, sacrificii, pe care trebuie să le faci. În situaţia în care, în ultimii câţiva ani, în Republica Moldova, am fost martorii unei explozii de televiziuni, posturi de radio şi site-uri c