Persoanele care lucrează în baza unor contracte de Drepturi de Autor sau Persoanele Fizice Autorizate sunt mai puţin protejate de legislaţia muncii. Forma sub care se poate lua concediu medical şi durata celui de odihnă se negociază cu angajatorul. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Persoanele care lucrează cu contract de cesiune drepturi de autor (DA) sau Persoanele Fizice Autorizate (PFA) sunt protejate parţial de legislaţia muncii. Asta înseamnă, printre altele, că nu au stipulat numărul zilelor de concediu de odihnă, iar dacă vor să beneficieze de concediu medical, trebuie să plătească în plus faţă de contribuţia la sănătate.
În contextul noului acord cu FMI, Guvernul intenţionează să majoreze contribuţiile pentru drepturi de autor la nivelul celor reţinute în cazul unui contract clasic. Acestea sunt taxate acum la jumătate faţă de Contractele Individuale de Muncă (CIM). Vă prezentăm o selecţie a drepturilor celor care muncesc pe drepturi de autor sau PFA.
Concediu medical negociat cu angajatorul
CONCEDIU DE ODIHNĂ. Dacă în contractul de muncă e prevăzut clar numărul zilelor de repaos, în contractul de drepturi de autor, rareori e menţionat. "Depinde de relaţia contractuală dintre cele plătitor şi prestatorul de servicii. Pot exista clauze potrivit cărora beneficiarul se poate dispensa de serviciile prestatorului pentru o perioadă de timp sau pot exista înţelegeri informale în acest sens", ne-a declarat avocatul Larisa Şomfălean.
CONCEDIU MEDICAL. La fel ca în cazul concediului de odihnă, "angajatul" trebuie să anunţe că e în imposibilitate temporară de muncă, însă totul depinde de condiţiile din contract. Andreea, 25 de ani, posesoarea unui contract DA, are dreptul la concediu medical doar dacă necesită spitalizare. "Dacă am altă afecţiune ce necesită, totuşi, repaos la domiciliu nu am dreptul la concediu medical, aşa mi-a transmis şeful departamentul