De câte ori au fost puși să aleagă între euro sau lei pentru un împrumut ipotecar – Prima Casă sau credit clasic –, românii au ales într-o proporție covârșitoare (peste 90%) moneda europeană. Și asta pentru simplul motiv că dacă s-ar fi împrumutat în lei ar fi plătit cu mult mai mult decât la euro. Recenta scădere a dobânzii-cheie de către BNR se resimte în piața monetară peste așteptări. Vezi cu cât a scăzut costul de împrumut la Prima Casă în lei și cât ar mai avea de lucru guvernatorul BNR Mugur Isărescu să egalizeze costul cu cel care ar fi fost la euro.
La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda-cheie pentru prima oară în ultimele 15 luni, cu 0,25%, până la minimul istoric de 5%, surprinzând ușor piața, care se aștepta mai degrabă la o menținere. După circa o lună de zile, dobânzile de împrumut din piața monetară pentru scadența de 3 luni (Robor 3 luni) coborâseră cu un pas mai mic decât o făcuse BNR, mai exact cu mai puțin de 0,1% față de nivelul de dinainte de scădere, respectiv la 4,55% (29 iulie), de la 4,63% (1 iulie).
La începutul lunii august, BNR a surprins iar piața, dar mai accentuat, tăind dobânda-cheie cu un pas curajos de 0,5%, până la un nou minim istoric de 4,5%. Numai că de data acesta tăierea a fost urmată de o scădere mai accentuată în piața monetară, Robor la 3 luni coborând până vineri (9 august) cu mai mult de 0,6%, până la 3,92%, cel mai mic nivel din istorie. Se pare că recenta declarație a guvernatorului BNR că are o ambiție personală să vadă costul la creditele în lei egalizat cu cel la creditele în euro se resimte accentuat în piața monetară.
Mai mult, guvernatorul a îndemnat jurnaliștii (printre care se afla și subsemnatul care l-a întrebat expres despre creditele în lei și euro) prezenți la conferința organizată cu ocazia Raportului trimestrial pe inflație să explice publicului că împrumuturile în euro au un c