În urma săpăturilor făcute pentru fundaţia noii clădiri de birouri City Business Centre, din Piaţa 700, s-a descoperit o important bucată din istoria Timişoarei. Arhitectul Valentin Luca a realizat o suprapunere 3D a vechii fortificaţii peste oraşul actual
Muncitorii care sapă la fundaţia noii clădiri de birouri City Business Centre (CBC), au descoperit una din ecluzele prin care se puteau inunda şanţurile din jurul bastionului construit în stil Vauban, începând din anul 1765, de către administraţia Habsburgică.
Reprezentanţii Muzeului Banatului au făcut o înţelegere cu cei de la CBC să nu se facă declaraţii în legătură că lucrările de arheologie, până nu se ia o decizie finală cu privire la ce se va întâmpla cu cele descoperite.
L-am rugat pe arhitectul Valentin Luca, cel care are trei lucrări publicate despre fortificaţia Timişoarei (având şi un doctorat pe această temă), să ne spună mai multe despre descoperirile făcute în Piaţa 700.
“În faţa Bastionul Eugeniu au existat două contragărzi, aşa numitele anvelope. În şanţul care înconjurea Cetatea curgea tot timpul apă, iar în timp de asediu se deschideau ecluzele şi în trei ore apa ajungea până la gurile de tragere ale tunurilor. Una din aceste ecluze este cea descoperită în Piaţa 700. Pe canalul care făcea legătura cu Bega se putea chiar naviga, se mergea cu barca”, a declarat Valentin Luca.
Galerie foto: Şantierul arheologic de la City Business Centre
Arhitectul a realizat o interesantă suprapunere 3D. Pe actualul oraş a suprapus o imagine a bastionului Eugeniu şi zidurilor cetăţii din zona actualei Piaţe 700.
“Este obligatoriu să se salveze aceste descoperiri. Este o datorie morală faţă de istoria Timişoarei. Ar fi păcat să se astupe. Soluţii există. În anii 70, în Italia, în Biserica Torsello, s-a făcut o pardoseală din