Interviu cu dr. Mild Edit, șefa Secției de Dermato-Venerologie a Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe
Zilele de vară sunt departe de a se fi terminat și avem, în continuare, parte de temperaturi ridicate, care ne îndeamnă la timp petrecut în apă și cât mai multă plajă. Iar efectele benefice ale soarelui sunt cunoscute de toată lumea – ne încălzește, ne bronzează frumos și ne binedispune, plus că previne rahitismul, în cazul copiilor. Dincolo de aceste beneficii și multe altele – printre care inclusiv ameliorarea unor boli de piele, există pericole cumplite care stau în spatele expunerii incorecte și prelungite la soare. Ne-am învățat însă să vedem doar beneficiile soarelui, fără a lua în calcul la modul serios efectele adverse multiple, plus că trăim într-o zonă de munte, în care clima specifică era cu totul alta până acum câțiva ani, ceea ce ne-a creat o oarecare tendință de a ignora posibilele pericole.
Lucrurile s-au schimbat însă destul de mult, o transformare permanentă a climei trăgând semnale de alarmă. Despre pericolele expunerii la soare, precum și boli de piele, alunițe și boli cu transmitere sexuală, ne-a vorbit medicul primar dermatolog Mild Edit, şefa secţiei de Dermato-Venerologie a Spitalului Județean de Urgențe din Sfântu Gheorghe.
– Doamna doctor Mild, vă rog să începem prin a ne spune care sunt semnalele de alarmă vizibile la nivelul pielii, care nu trebuie ignorate ci prezentate imediat unui dermatolog?
– Dermatologia este un domeniu foarte vast, care are legături indiscutabile cu alte domenii ale medicinei – interne și alte specialități, pentru că ceea ce apare pe piele, de obicei are cauze interne. Cele mai multe simptome atrag atenția și ne conduc spre o anumită boală, de aceea trebuie investigații atente ale pacienților, mai ales la leziunile care nu sunt tipice și al căror substrat poate fi orice boală a organismulu