Odata congelati sau, dimpotriva, fierbi excesiv, brocoli isi pierd capacitatea de generare a sulforafanului, un agent cancerigen preventiv. Prin urmare, isi pierd virtutile anti-cancer.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Illinois au constatat ca prepararea acestei legume la temperaturi inalte sau, dimpotriva, congelarea ei, distruge myrosinase, o enzima care permite producerea sulforafanului, un agent cancerigen preventiv. Dupa mai multe experimente, cercetatorii recomanda ca brocoli sa fie pregatiti la o temperatura de 76 grade Celsius, in locul celor 86 grade practicate in prezent.
Preparat cum trebuie, brocoli este extrem de eficient in combaterea cancerului. „Trei sau cinci portii pe saptamana sunt suficiente pentru a-si face efectul”, afirma Elizabeth Jeffrey, care a participat la alt studiu efectuat de Universitatea din Illinois si ale carui rezultate au fost publicate de revista Nutrition and Cancer. „Dar pentru a profita din plin de efectele anti-cancer ale brocoli, este foarte important sa-i preparati in mod corect”, a subliniat experta.
Un alt studiu stiintific american arata, pe de alta parte, ca proprietatile anti-cancer ale brocoli devin mai active, cand leguma este consumata impreuna cu mustarul, ridichea neagra sau wasabi, produse care permit o mai buna absorbtie digestiva.