Cele mai mari insule de pe Terra au origini variate. Unele dintre ele s-au desprins dintr-un mare continent, in timp ce altele s-au format la granita dintre placile tectonice sau au luat nastere in zone cu activitate vulcanica intensa.
Prin simplul fapt ca ele sunt izolate de restul marilor suprafete de pamant, insulele le ofera oamenilor de stiinta sa studieze animale salbatice unice si sa urmareasca modul in care schimbarile climatice tacteaza zone mai mici de teren.
Mai jos puteti citi cateva informatii despre cele mai mari 10 insule de pe Pamant si sa descoperiti originile lor geologice.
10. Insula Ellesmere (196.236 km patrati)
Insula Ellesmere este a treia cea mai mare insula canadiana din oceanul Arctic. Regiunea este predominant montana, iar unele dintre varfurile sale sunt acoperite de calote de gheata care genereaza ghetari care se varsa in mare. Insula, la fel ca regiunea din jurul ei, a fost modelata de un strat masiv de gheata ce a acoperit Canada in timpul ultimei ere glaciare.
Mare parte din insula este acoperita de fiorduri, in timp ce coasta de nord este dominata de gheata.
9. Insula Victoria (217.291 km patrati)
Cea de-a doua cea mai mare insula canadiana din zona Arctica. La fel ca mare parte din zonele ce o inconjoara, insula a fost acoperita de un strat gros de gheata in timpul ultimei ere glaciare.
Avand in vedere pozitia, insula nu este foarte populata, fiind in mare parte acoperita de tundra.
Cea mai mare parte a insulei este acoperita din roci sedimentare, insa exista si zone unde se gaseste roca precambriana. Zonele glaciare de pe aici sunt complexe tocmai datorita geologiei, insula incluzand un rau, munti si stanci.
Mai mult, insula Victoria gazduieste si cea mai mare insula de pe un lac dintr-o insula. Mica insula din interiorul insulei Victoria nu primit un nu