Şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, conf. univ. dr. Paul Tomescu (foto), susţine că nici un bolnav care ajunge în secţia sa nu pleacă la alte clinici de Urologie din ţară, decât din proprie iniţiativă. Medicul consideră ruşinos faptul că din Craiova „pacienţii sunt urcaţi în salvări, în elicopter şi sunt trimişi în Capitală“. Paul Tomescu vede Bucureştiul ca pe o tinichea pe care scrie Bucureşti, în spatele ei fiind nu supraoameni, „ci oameni ca şi noi, unii chiar din Craiova“. Singura intervenţie de natură urologică neefectuată la Craiova este transplantul renal, pe care şeful Clinicii de Urologie îl consideră o jucărie comparativ cu alte intervenţii chirurgicale, „numai că sunt interese extramedicale care blochează Craiova în efectuarea acestuia“.
Gazeta de Sud: Câţi pacienţi trec anual pragul Clinicii de Urologie?
Paul Tomescu: Clinica de Urologie deserveşte un număr impresionant de pacienţi. De exemplu, anul trecut au fost internaţi aici peste 5.000 de bolnavi. Asta echivalează aproape cu activitatea a trei secţii obişnuite din acest spital. Ca să nu mai pun la socoteală faptul că este specialitatea chirurgicală care are nişte dificultăţi suplimentare faţă de specialităţile medicale, iar volumul de muncă este impresionant. Din aceşti peste 5.000 de pacienţi internaţi, vreo 4.200 au suferit diverse intervenţii chirurgicale. Asta înseamnă că 85% dintre pacienţi sunt cu indicaţie chirurgicală, lucru care este peste standardele occidentale. Majoritatea intervenţiilor făcute, peste 90%, au fost intervenţii chirurgicale endoscopice, un procent la fel peste standardele occidentale.
GdS: Ce fel de intervenţii chirurgicale se fac în această secţie?
P.T.: Vorbim de chirurgie urologică joasă, uretrală, prostatică, vezicală şi chirurgie endoscopică înaltă pe ureteră şi pe rinichi. În clinica noastră se face toată