Cărţile pentru copii ar urma să fie editate conform unor parametri unici. Astfel, editurile vor trebui să ţină cont de mărimea caracterelor, densitatea lor, dar şi de lungimea rândului în funcţie de vârsta elevilor.
Specialiştii în sănătate publică au pregătit un regulament în acest sens, iar scopul este reducerea numărului de afecţiuni ale vederii copiilor, anunţă e-sanatate.md.
Regulamentul sanitar privind cărţile şi editurile pentru copii prevede anumite reguli de imprimare a caracterelor în funcţie de grupa de vârstă. Pentru micuţii de la patru până la şase ani mărimea cheglului (mic instrument în turnătoria de litere) nu trebuie să fie mai mică de 4,95 milimetri, iar pentru clasele mai mari- de cel puţin 3,5 şi 2 milimetri.
Editurile vor trebui să ţină cont şi de anumite specificaţii în privinţa lungimii rândului, distanţa dintre caractere şi interlinii. Regulamentul va fi obligatoriu pentru toate editurile. Acesta a fost consultat de către specialiştii Catedrei Igienă de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie„Nicolae Testemiţanu“ şi de Catedra design şi tehnologii poligrafice de la Universitatea Tehnică.
Potrivit aceleiaşi surse, medicii oftalmologi spun că cele mai frecvente afecţiuni ale vederii întâlnite printre copii sunt miopia, hipermetropia şi strabismul. Cele mai frecvente cauze sunt acţiunile mediului, dar şi activităţile efectuate la distanţă mică, precum sunt cititul sau lucrul la calculator.