La sfârşitul săptămânii trecute, la fosta Şcoală de Cavalerie, respectiv fosta Unitate Militară, din imediata apropiere a Gării de Sud Târgovişte, a avut loc o conferinţă de presă organizată de conducerea Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, cu ocazia amenajării noului punct muzeal care tratează momentul 24-25 decembrie 1989, locul în care a sfârşit cuplul dictatorial. După preluarea imobilului fostei unităţi militare de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, clădirea în care au fost judecaţi şi executaţi soţii Ceauşescu, specialiştii Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte au iniţiat o acţiune de ambientare muzeală a spaţiului existent, în vederea realizării unei expoziţii permanente, punctul muzeal având în expunere mobilier militar şi obiecte din perioada revoluţiei (decembrie 1989).
La conferinţă au fost prezenţi Ovidiu Cîrstina, director CNM, Silviu Miloiu, conferenţiar universitar la Universitatea Valahia Târgovişte, şi loan Marinescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Dâmboviţa. “Iniţiativa realizării acestui punct muzeal aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi vine ca urmare a repetatelor solicitări din partea străinilor – în special – de a putea vizita locul în care cuplul dictatorial şi-a găsit sfârşitul.
Prin urmare, locaţia respectivă a fost trecută în administrarea muzeului şi am început imediat lucrările de amenajare a spaţiului. Ne-am concentrat pe zonele care prezintă interes şi care au acea semnificaţie, încărcătură istorică şi chiar emoţională: spaţiile în care s-au petrecut evenimentele din 25 decembrie. Am amenajat holurile, camera comandantului în care soţilor Ceauşescu li s-a luat tensiunea înainte de a se pune în practică sentinţa, de asemenea camera în care a funcţionat acel “tribunal” şi, nu în ultimul rând, dormitorul în care soţii şi-au petrecut ultima noapt