Luna august este cunoscută de către astronomi, ca fiind luna cu cele mai multe nopţi senine din an şi este un bun prilej pentru observaţii astronomice şi alte activităţi dedicate iubitorilor de astronomie.
Pentru numai 2 lei de persoană, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad invită toţi iubitorii de fenomene astronomice la un program special în noaptea de 12 spre 13 agust, atunci când cerul va oferi un adevărat spectacol de stele căzătoare.
Evenimentul va începe la ora 20:30 cu o conferinţă despre curenţii meteorici şi, de la ora 21:00 până spre dimineaţă la ora 04:00, cei care vor să vadă ploaia de stele căzătoare vor putea asista la fenomen cu ajutorul echipamentelor moderne sprecifice.
De asemenea, se vor mai realiza observaţii astronomice prin instrumentele optice din dotare, la diferite corpuri cereşti, cum ar fi Luna, planetele Venus, Saturn, dar şi la principalele stele şi obiecte „deep sky”, vizibile pe cerul de vară. În acelaşi timp, se va difuza filme documentare de astronomie în sala astroclubului „Perseus”, din incinta observatorului astronomic.
Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este, în cazul Perseidelor, constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţii de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de-a lungul traiectoriei cometei care le-a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometă, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate ploi de stele.
Citeşte şi:
VIDEO Specialiştii de la Observa