O echipă de oameni de ştiinţă intenţionează să transforme noul virus aviar din China într-unul mult mai virulent, pentru a-i înţelege mai bine modul de acţiune. Dar cât de etic este să creeze un virus mai periculos pentru om, chiar dacă specialiştii garantează că nu va părăsi laboratorul?
Specialiştii care vor să transforme noul virus aviar într-un inamic public de temut sunt Ron Fouchier (Centrul Medical „Erasmus“ din Olanda) şi Yishihiro Kuwaoka (Universitatea Wisconsin, SUA), aceiaşi care acum doi ani au modificat în laborator alt virus aviar, H5N1, într-o potenţială armă biologică. Mai precis, ei au manipulat materialul genetic al virusului gripei aviare astfel încât acesta să se transmită cu uşurinţă de la un om la altul, ceea ce-l transformă într-o ameninţare globală.
Controversele din lumea ştiinţifică legată de activitatea lor în acest sens a determinat Guvernul american să intervină şi să suspende publicarea rezultatelor studiilor lor în revistele de specialitate.
Acelaşi lucru vor să îl facă şi în ceea ce priveşte noul virus gripal aviar H7N9, care a ucis deja 43 de oameni. Specialiştii vor să-l modifice genetic astfel încât să-l transforme într-un virus mai virulent, care se poate transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, pentru a-i înţelege mecanismele de acţiune, au spus ei în articolele în care şi-au prezentat proiectul, publicate în revistele de specialitate „Nature“ şi „Science“.
Mortalitate de 32%
Tulpina virală H7N9 a apărut în februarie anul acesta în China şi în Taiwan şi, deocamdată a rămas izolat în această regiune. Până la 20 iulie au fost confirmate 134 de cazuri de gripă aviară cu noul virus la om şi au fost înregistrate 43 de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aceasta se traduce printr-o rată de mortalitate foarte ridicată, de 32%.
De curând, autorităţile chineze au avertizat că s-a