Climatologii au stabilit ca, in acest an, emisiile de dioxid de carbon in atmosfera au atins pragul limita de 400 parti per un milion (ppm), nivel care n-a existat pe planeta noastra de trei milioane de ani, atunci cand nivelul oceanului planetar era mai ridicat ca astazi cu 24 de metri.
In epoca noastra, nivelul apelor este din nou in crestere. Banchiza arctica acoperea in septembrie trecut cea mai mica surafata care a fost vreodata inregistrata de omenire, noteaza intr-un articol Project Syndicate.
In ultimele doua decenii, se inregistreaza curent temperaturi medii care le depasesc pe cele evidentiate din 1880 si pana astazi. Incalzirea globala n-o mai poate contesta nimeni.
Nici cauza nu poate fi contestata. Intreaga responsbailitate ii revine unei singure specii din fauna Terrei: omul. Numai acesta produce constient si intensiv emisiile de CO2, care atenteaza la fiinta tuturor celorlalte specii.
Expertii considera ca, pentru salvarea atmosferei pe care o respiram si a temperaturii pe care o suportam, este necesar ca intr-un viitor apropiat sa renuntam la 80% din extractiile de energie fosila: carbune, pacura si chiar gaze naturale.
Intr-un discurs tinut in luna iunie in fata studentilor Universitatii din Georgetown, presedintele Obama si-a exprimat opinia cu privire la necesitatea de a se stopa finantarea oricaror investitii din lume, ale caror tehnologii se bazeaza pe extragerea carbunelui, care reprezinta si cea mai nerentabila forma de a produce energie.
Se consuma de un milion de ori mai rapid decat s-a creat
In afara incalzirii globale datorata efectului de sera, gazele rezultate din arderea combustibililor fosili, si in primul rand a carbunelui, actioneaza direct asupra sanatatii celor care le respira. Date existente in evidenta Organizatiei Mondiale a sanatatii arata ca intr