Din această toamnă, băuturile din import şi votca, atât de căutate de români, devin prohibitive. Majorarea accizelor la alcool îi va redirecţiona pe producători şi pe consumatori spre băuturile fermentate liniştite, ce conţin alcool cu zahăr şi arome.
Vestea bună despre ieftinirea pâinii a fost umbrită de o veste proastă pentru majoritatea românilor: scumpirea alcoolului. Potrivit statisticilor oficiale, un român consumă, în medie, aproape doi litri de alcool, vin şi bere pe lună. Toate acestea vor fi mai scumpe de la 1 septembrie, unele chiar prohibitive pentru buzunarele populaţiei. “Preţul la toate băuturile alcoolice spirtoase va creşte cu 25-41%, în funcţie de concentraţia alcoolică. Concret, o votcă al cărei preţ era de 40 şi ceva de lei o să coste 60 şi ceva de lei. Va creşte şi preţul băuturilor din import, gen whisky, coniac şi aşa mai departe”, ne-a declarat Radu Morariu, director general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice “Garant”.
“Maclavais” la 5 lei litrul
Radu Morariu ne spune că acciza la băuturile fermentate liniştite a scăzut de la 100 de euro la 25 de euro pe hectolitru, fapt care va genera o creştere a producţiei şi a consumului acestui tip de băuturi. “Băuturile fermentate liniştite sunt tot felul de maclavaisuri care sunt făcute din alcool etilic cu zahăr, coloranţi, arome, deşi n-au nicio legătură cu fermentaţia. Până acum doi ani, băuturile fermentate liniştite nu aveau accize şi atunci şmecherii, baieţii destepţi care au făcut evaziune fiscală de până la 70% din tot ce înseamnă băuturi alcoolice în România, au trecut de la produsele intermediare la cele fermentate liniştite pentru că la produsele intermediare acciza era 160 de euro pe hectolitru. Acum să vedeţi ce de băuturi fermentate liniştite o să găsiţi pe piaţă! Un litru se va ridica