Prima rundă de vânzare, primul eşec
Terenurile de golf ale lui Ceauşescu, din Neptun, şi pepiniera din Eforie nu interesează investitorii
Luna aceasta s-a consumat o nouă încercare a Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat de a vinde activele turistice de pe litoralul românesc. Din păcate pentru statul român, noile proceduri de vânzare adoptate în această vară nu atrag în niciun fel investitorii. R.A.-A.P.P.S. a raportat pentru această lună un nou eşec în ceea ce priveşte vânzarea prin licitaţie – negociere directă a trei dintre imobilele deţinute la malul mării, evaluate la puţin peste 1,9 milioane de lei. Pepiniera din Eforie Nord, terenurile de tenis şi minigolf din Neptun au fost licitate alături de alte 23 de proprietăţi ale protocolului de stat, după metoda licitaţiilor urmate de negociere.
Dacă de bine, de rău, în cazul imobilelor R.A.-A.P.P.S. din ţară, la licitaţii s-au prezentat unul sau doi investitori, lucru ce face ca procedurile de vânzare să continue, în cazul activelor de pe litoral nu s-a prezentat niciun ofertant. Potrivit noilor proceduri de vânzare, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru validarea unei licitaţii, dar există oferte depuse, regia statului poate demara negocieri cu cei interesaţi, iar vânzarea se poate face la preţuri reduse, dar nu sub nivelul tarifului de evaluare a imobilului. În cazul proprietăţilor R.A.-A.P.P.S. de pe litoral, ori nu există investitori, ori pur şi simplu regia protocolului habar nu are să-şi vândă marfa, pentru că de doi ani încoace niciun investitor nu a dorit să participe la licitaţiile R.A.-A.P.P.S.
Regia încearcă să vândă zece imobile şi terenuri situate pe litoral, evaluate la preţuri cuprinse între 240.000 şi 2,4 milioane de euro. Cel mai ieftin activ licitat în ultimii doi ani este pepiniera din în staţiunea Eforie Nord, iar cea mai scumpă proprietate