Fondurile europene alocate României pentru dezvoltarea rurală au ajuns la o rată de absorbţie efectivă de aproape 59%, bani rambursaţi României de Comisia Europeană (CE), potrivit lui George Turtoi, directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Sursa: ARHIVA EVZ
"Sistemul este puţin îngreunat şi din cauza ultimelor norme ale Ministerului de Finanţe, prin care nu mai putem face două plăţi pe lună, ci doar una singură, ca urmare a introducerii termenelor legale pentru deschiderea de cont şi atunci nu ne mai încadrăm cu două solicitări pe lună", a declarat acesta, citat de Agerpres.
Ca sumă efectivă plătită şi intrată în economia naţională suntem la 5,15 miliarde euro la începutul lunii august, a mai spus Turtoi.
1.800 de proiecte reziliate
Potrivit şefului APDPR, în privinţa dezangajării unor fonduri pe programul de dezvoltare rurală, "există mereu un risc, mai ales când nu poţi controla factorii care determină acel risc".
"Singurele corecţii concretizate sunt de 12 milioane de euro pentru tot ce s-a plătit până acum, adică peste 5 miliarde de euro, în principal pentru partea de investiţii în ferme şi pentru procesare. Auditul CE se concentrează pe anumite aspecte cheie, acolo unde a fost cea mai mare plată, pentru că nu are cum să facă pe tot programul, pentru că avem 24 de măsuri pe PNDR şi este imposibil să auditeze 24 de măsuri într-o misiune", a spus Turtoi.
Şeful APDPR a declarat că sunt 1.800 de contracte reziliate şi două cauze principale.
"Ori beneficiarii nu au avut posibilitatea să le continue sau nici măcar să le înceapă din cauza lipsei cofinanţării şi atunci am anulat proiectele respective, ori din cauza depistării unor nereguli şi atunci contractele respective s-au reziliat şi se recuperează orice sumă plătită până în momentul respecti