La Sibex, ultima zi a săptămânii trecute a mai salvat din impresia de vacanţă, speculatorii ducând lichiditatea la cel mai bun nivel din cele cinci şedinţe ale perioadei 5-9 august. Numărul de contracte a fost de 1871 cu o valoare de aproape 28 milioane lei. Per total, de-a lungul întregii săptămâni, volumul a fost însă de numai 6868 de contracte. Practic, cu acest volum, s-a înregistrat cea mai slabă săptămână de tranzacţionare de la jumătatea lunii mai încoace.
Vineri 9 august, lichiditatea a fost "salvată" de speculaţiile pe Dow Jones, derivatul DEDJIA_RON septembrie atrăgând 1617 contracte. Simbolul menţionat a avut o cotă de 86,5% din volumul total. "Este bine că există un produs atractiv care, şi în perioade mai puţin faste, stimulează jucătorii. Dar îngrijător este faptul că este un produs singular, întrucât nu există şi alte produse care să joace acelaşi rol de propulsor al pieţei sibiene. Nici derivatele pe euro/dolar şi nici cele pe aur sau petrol nu au aceeaşi forţă de atracţie, ele remarcându-se doar ca secondanţi ai derivatului pe indicele american şi obţinând rar prim-planul ca volum", explică un broker. De-a lungul şedinţei DEDJIA_RON septembrie, a pierdut 71 de puncte şi a închis la 15.385 de puncte. Scăderea a venit în contextul în care, pe piaţa bursieră de pe Wall-Street, indicii reprezentativi au înregistrat cele mai mari pierderi săptămânale din iunie încoace, după ce datele peste aşteptări din sectorul serviciilor industriale au alimentat teama că FED ar putea să-şi reducă programul de stimulare economică.
Pe segmentul derivatelor valutare au fost încheiate 173 de contracte pe simbolul EUR/USD_RON, scadenţa septembrie. Închiderea a găsit euro în scădere cu 0,26%, la o cotaţie de 1,3350 dolari.
Jucătorii au mai speculat timid şi preţul futures al barilului de petrol. S-au înregistrat doar 55 de contracte realizate pe scadenţa