În contextul încetinirii economiei Rusiei, preşedintele rus Vladimir Putin s.a gândit la un plan pentru a resuscita activitatea economică: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din închisori.
Liderul de la Kremlin a declarat în faţa unor directori de companii prezenţi la un forum economic, printre care Michael Corbat de la Citigroup şi Jeffrey Immelt de la General Electric, că eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia.
„Aşa ceva poate fi de înţeles în contextul situaţiei din Rusia“, a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie. Măsura preşedintelui rus este, chiar şi după standardele recesiunii globale, o încercare neobişnuită de a revigora economia, notează „New York Times“.
Peste 110.000 de persoane sunt închise în Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionişti şi proprietari de afaceri mici şi mijlocii. Alţi 2.500 de oameni se află în închisoare în aşteptarea proceselor pentru infracţiuni fraudă, delapidare, fals şi evaziune fiscală, scrie „New York Times“.
În 2010, poliţia a investigat aproape 276.500 de "delicte economice", potrivit biroului procurorului general al Rusiei. Datele arată că infracţiuni precum furturile cu intrare prin efracţie şi tâlhăriile sunt anchetate într-o măsură mai redusă decât delictele economice. În prezent, în Rusia unul din zece deţinuţi este un fost om de afaceri, bancher sau a ocupat o funcţie de conducere într-o companie.
Majoritatea antreprenorilor care se află în închisori nu au fost încarceraţi din motive politice. Pedepsele acestora au legătură cu natura corupţiei din Rusia, afirmă directorul Transparency International Rusia, Elena Panfilova.