Pompele cu insulină, necesare persoanelor bolnave de diabet, vor fi acordate cu aprobarea unei comisii din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Până acum, dosarele erau înaintate la Ministerul Sănătății.
Potrivit legislaţiei, medicii diabetologi din județ vor realiza dosarele celor care întocmesc condițiile de eligibilitate pentru terapia cu infuzie continuă de insulină. Acestea vor fi depuse în dublu exemplar la sediul Casei de Asigurări de Sănătate şi trebuie să conţină următoarele documente: copie după certificatul de naştere şi cartea de identitate, referatul de justificare al medicului curant, parafat şi semnat şi de către medicul coordonator judeţean, informaţii privind evoluţia afecţiunii, copii după analizele emdicale, bilete de externare care susţin labilitatea glicemică, care nu poate fi controlată prin insulinoterapie intensivă şi o cerere din partea pacientului sau aparţinătorilor privind motivaţia, aderenţa la programul de monitorizare şi control.
Medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă (FOTO) spune că, în prezent, în Vrancea sunt trei adolescenți care au pompă cu insulină. „Condiția principală pentru ca un pacient să primească această pompă este o instabilitate a glicemiei. Acum avem trei copii care au această pompă: o fată de 11 de ani, un băiat de 17 și încă un tânăr, care este student. Practic, pompa cu insulină eliberează în permanență mici cantități cu insulină necesare organismului”, a precizat medicul Gheorghe Cocioabă. În total, în județul nostru sunt peste 10 mii de bolnavi de diabet.
După ce medicul curant depune dosarul la CAS, reprezentanții instituției îl vor transmite prin poștă la Direcţia Programe Curative din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în vederea analizei acestuia de coordonatorul naţional al Programului naţional de diabet zaharat. De asemenea, în urma primirii aprobărilor, Casa de