Apa din piscine si stranduri poate sa fie o sursã de îmbolnãvire si de contactare a unor micro-organisme infectioase care, patruzînd în sistemul nostru, pot genera o serie de infectii localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv.
Cei mai expusi pericolului contactãrii de infectii sînt copiii, femeile însãrcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficitar. Nici cei care preferã sã se scalde în lacuri si în apele curgãtoare, nu sînt feriti de infectii. Medicii recomandã prudentã, oriunde am vrea sã ne scãldãm, pentru cã la nivelul national, în ultimele sãptãmîni s-au înregistrat mai multe cazuri de infectii ale pielii din cauza scãldãrii în conditii neigienice. Din fericire, pânã acum, nici un astfel de caz nu a fost semnalat în Valea Jiului.
În judetul Hunedoara existã aproape 70 de stranduri si piscine functionale, care în zilele toride sînt luate cu asalt. Reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã Hunedoara au demarat controale încã de la începutul verii la toate bazinele de apã din judet, iar verificãrile se fac în continuare. De altfel, acestia atrãgeau atentia asupra faptului cã la nivel national existã o epidemie de conjunctivitã, drept pentru care si controalele au fost intensificate. “Este un control tematic în cadrul celor date de Ministerul Sãnãtãtii si se va desfãsura pe întreaga perioadã a verii. Se va vedea dacã unitatea este verificatã din punct de vedere sanitar, dacã existã registru în care se înregistreazã în fiecare zi valoarea clorului rezidual activ, dacã existã plãcute avertizoare cu adâncimea bazinului sau dacã existã si punct sanitar”, a declarat dr. Cecilia Birãu, director adjunct DSP Hunedoara. De asemenea, si personalul strandurilor sau complexurilor acvatice trebuie sã fie cu analizele la zi.
În Valea Jiului, la acest moment sunt cinci stranduri functionale care în ultimele z