Persoanele care depun proiecte de investiţii pentru înfiinţarea fermelor de familie, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, vor putea asigura cofinanţarea investiţiei prin accesarea microcreditelor reglementate printr-o ordonanţă de urgenţă. Sesiunea de depunere a dosarelor pe Măsura 121 este deschisă până pe 14 august, iar suma maximă ce poate fi primită este de 75.000 de euro.
În momentul depunerii proiectului, solicitanţii de fonduri europene vor semna o declaraţie pe propria răspundere privind asigurarea cofinanţării private a acestuia, conform prevederilor menţionate în Ghidul Solicitantului. Ulterior, până la semnarea Contractului de Finanţare, solicitanţii de fonduri europene nerambursabile vor trebui să facă dovada existenţei cofinanţării, acest lucru putând fi realizat prin accesarea microcreditelor reglementate de OUG 43/ 2013.
Prin intermediul acestei ordonanţe, Ministerul Agriculturii intenţionează să sprijine persoanele care doresc să înfiinţeze ferme de familie prin reglementarea instrumentelor financiare şi de creditare a sectorului agricol. Prin urmare, prin această ordonanţă, a fost instituit un fond care va fi utilizat pentru acordarea de microcredite în scopul asigurării contribuţiei proprii a beneficiarilor la finanţarea proiectelor de investiţii, finanţare prin PNDR, care pot avea o valoare eligibilă de cel mult 125.000 de euro. Suma maximă care poate fi acordată unui beneficiar PNDR poate ajunge la 75.000 de euro. De asemenea, beneficiarii PNDR pot accesa şi microcreditele pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării producţiei agricole, până la maximum 25.000 euro.
Printre condiţiile generale de acordare a creditului se numără termenul maxim de restituire de până la 10 ani precum şi perioada de graţie între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.
Persoanele care depun p