Mai mulţi politicieni şi personalităţi politice din Statele Unite şi Marea Britanie au criticat atitudinea considerată discriminatorie din Rusia faţă de homosexuali, dar au respins propunerea de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci de anul viitor.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Actorul britanic Stephen Fry a publicat o scrisoare deschisă, în care propunea acest boicot, comparând Jocurile Olimpice de anul viitor cu cele de la Berlin din 1936, desfăşurate în plin regim nazist.
Premierul britanic David Cameron i-a răspuns lui Stephen Fry, spunându-i că-i împărtășește îngrijorarea cu privire la recent adoptata lege de către Parlamentul Rusiei, care ar îngrădi libertatea de exprimare relativă la homosexualitate. Liderul britanic a respins însă ideea unui boicot al Jocurilor Olimpice din luna februarie 2014 de la Soci, spunând că există metode mai eficiente de combatere a prejudecăților homofobe din Rusia.
Cunoscutul actor britanic, care este homosexual, publicase o scrisoare deschisă pe pagina de Internet Huffington Post, în care denunța violența împotriva homosexualilor şi compara organizarea de către Rusia a Jocurilor Olimpice de iarnă de anul viitor cu organizarea celor de vară de către Germania nazistă, în 1936.
Această comparație a provocat critici, un comentator britanic l-a acuzat pe Fry în Daily Telegraph că exploatează Holocaustul pentru a-și argumenta propunerea de boicot. Mama actorului britanic este evreică originară din Slovacia, care a pierdut multe rude în timpul Holocaustului.
Rezerve oficiale
Nu doar Stephen Fry a propus boicotul Jocurilor Olimpice, ci și un deputat din Partidul Conservator, al cărui lider este chiar David Cameron. Mike Weatherley, ce reprezintă localitatea Hove, care împreună cu Brighton pe coasta de sud a Angliei are una dintre cele mai numeroase comunită