Numărul membrilor din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi redus de la 11 la 9. Giurescu nu îndeplineşte cerinţele legii şi ale FMI. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Reducerea numărului de membri se va efectua prin renunţarea la o poziţie executivă, din cele 5 din prezent, şi la alta neexecutivă, din cele 6 de acum. „Urmează să se renunţe la o poziţie executivă şi la alta neexecutivă, la indicaţiile FMI. Vizate ar fi, se pare, poziţia ocupată Ion Giurescu (actualmente vicepreşedinte, responsabil de sistemul de pensii private - n.r.), care ar putea pleca definitiv sau ar putea ocupa o altă poziţie neexecutivă. Schimbările urmează să fie decise în toamnă”, au declarat surse apropiate discuţiilor, citate de revista Capital.
Nepotrivit pentru funcţie
La numirea membrilor din conducerea ASF, în luna iunie, EVZ a scris că Ion Giurescu nu îndeplineşte condiţiile impuse de lege şi de FMI pentru a ocupa funcţia de membru executiv în cadrul Consiliului de Administraţie al instituţiei. Acesta a fost vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private în perioada 2006-2013. Ulterior, a fost şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii, dar nu a lucrat deloc într-o companie care chiar activează în mediul pe care Giurescu, din funcţia din cadrul ASF, urma să îl reglementeze.
Se pare că Ion Giurescu, despre care se vorbeşte că îşi va pierde poziţia neexecutivă, este în concediu.
Şefii ASF
Actuala conducere a ASF este formată din: Dan Radu Ruşanu (preşedinte), Daniel Dăianu (prinvicepreşedinte), Mircea Ursache (vicepreşedinte, responsabil cu piaţa de capital), Daniel Tudor (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de asigurări), Ion Giurescu (vicepreşedinte, responsabil cu sistemul de pensii private) şi încă şase membri neexecutivi - Marian Sârbu, Albin Biro, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu şi Dorina Teodora Mihăilescu.