Legislaţia Moldovei prevede că oamenii pensionaţi au aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni. În realitate, angajatorii evită să le ofere un loc de muncă şi vor să scape cât mai repede de ei.
Nadejda Roşca a lucrat de la 18 ani la un hotel din Chişinău. Când a ajuns la vârsta de pensionare s-a adresat administraţiei, cerând să-i fie prelungit contractul de muncă. „Mi-au mulţumit, dar nu au vrut să-mi prelungească contractul. După 40 de ani de muncă, mi-au dat un buchet de flori, o diplomă şi primesc lunar o pensie de 1.200 de lei“, povesteşte femeia.
A încercat să se angajeze, dar, susţine că, a fost refuzată fiind considerată bătrână. „M-am dus să mă angajez la chioşcurile cu ţigări. S-au uitat la mine şi m-au trimis acasă să mă odihnesc. Nici la piaţă nu s-a găsit un loc pentru mine. M-a ajutat prietena fetei mele, care avea nevoie de bonă pentru fetiţa ei şi m-a luat pe mine“, spune Nadejda Roşca.
Ion Doibani, din Chişinău, a lucrat în construcţii până s-a închis compania. „Am încercat să mă angajez, dar nimeni nu avea nevoie de un bărbat de 50 de ani, cât aveam atunci. Acum am ieşit la pensie şi cu 600 de lei pe lună nu mă pot descurca“, ne spune bărbatul, care adaugă că iese în fiecare zi la piaţa de vechituri şi vinde lucrurile din casă.
Angajatorii vor doar tineri cu experienţă
Reporterii „Adevărul“ au sunat la mai multe companii, prezentându-se că fiind pensionari sau având o vârstă aproape de pensionare. Angajatorii pe care i-am contactat ne-au spus că au nevoie de tineri cu experienţă, care să nu aibă mai mult de 35 de ani. „Suntem o grădiniţă privată şi părinţii preferă cadre didactice tinere şi ţinem cont de solicitările lor“, ni se spune atunci când încerc să ne angajăm educatoare.
M-am dus să mă angajez. S-au uitat la mine şi m-au trimis acasă să mă odihnesc.
Nadejda Roşca, bonă
Alţi agenţi economici din