Afla mai jos ce este guta, care sunt cauzele, simptomele si cum se poate trata. Gasesti si variante de tratament naturiste.
Definitie
-guta este una dintre cele mai dureroase forme de artrita (inflamatia articulatiilor), in care acidul uric din organism se depune sub forma de cristale la nivelul tesuturilor, in special la cel al articulatiilor (de la degetele de la picioare, degetele de la maini, glezne, genunchi, coate).
- boala este caracterizata de episoade acute dureroase datorate inflamatiei articulatiilor (initial, la nivelul articulatiilor se acumuleaza cristale ce formeaza mici noduli, iar acestia determina, in timp, umflarea zonei respective, iritarea locala, ce duce la inflamatie).
-barbatii sunt afectati de pana la 9 ori mai mult decat femeile (explicatia: femeile, in mod normal, elimina o cantitate mai mare de urati - particularitate care le fereste de aceasta boala). Cu toate ca primele atacuri apar, in general, dupa pubertate, guta are varful de afectare (incidenta maxima) la varsta de 75 de ani
- la femei, guta se manifesta, in general, dupa instalarea menopauzei.
Principalele cauze
- guta este legata, cel mai frecvent, de hiperuricemie - un exces de acid uric in sange, aparut in urma:
- factorilor genetici
- unui metabolism deficitar al acidului uric
- unui defect de eliminare, la nivelul rinichilor
- intoxicatiei cu plumb (saturnism)
- consumului unor medicamente (diuretice, aspirina, chimioterapice, ciclosporina)
- hipertensiunii arteriale
- hipotiroidismului
- psoriazisului
- anemiei hemolitice etc.
- acidul uric apare in organism ca rezultat al metabolizarii purinelor (compus de baza al ADN-ului celular, gasit, in principal, in produse animale).
- hiperuricemia este, in general, asimptomatica
- majoritatea persoanelor sufe