Aproape 100 de medici de familie îşi vor primi banii, începând din septembrie, pentru imunizările realizate în cadrul calendarului naţional al vaccinărilor obligatorii şi opţionale.
Direcţia de Sănătate Publică are la dispoziţie, pentru plata medicilor de familie care îşi vaccinează pacienţii, aproximativ 260.000 lei. Banii nu au putut fi achitaţi până acum pentru că medicii de familie au stat mult pe gânduri până au hotărât să semneze un contract cu DSP pentru prestarea serviciilor menţionate (până în aprilie aceste servicii se decontau de către CJAS), pe de altă parte, o altă condiţionalitate fiind evidenţierea fiecărei doze administrate şi în Registrul Electronic de Vaccinări. Deşi obligativitatea introducerii datelor în acest registru există din 2011, de-abia când s-a pus problema imposibilităţii plăţii serviciilor medicii au făcut eforturi susţinute.
„În luna septembrie vom avea primele facturi care vor cuprinde serviciile prestate în perioada aprilie – august, iar aceste facturi vor susţine cererile de finanţare a cheltuielilor lunii septembrie”, a declarat medicul şef al DSP, Marinela Madan.
Deşi în judeţ vaccinează în cadrul Calendarului Naţional de Imunizări Obligatorii 220 de medici de familie, deocamdată sunt avizate la nivelul DSP 97 de contracte, iar alte 40 sunt în curs de avizare. Cei aproae 100 de medici vor putea, astfel, primi 10 lei pentru fiecare inoculare raportată, bani deloc de neglijat, având în vedere că sunt medici care raportează şi 80 de inoculări pe lună. Se plătesc vaccinările din calendarul obligatoriu, dar şi cele din campaniile opţionale (campanii de vaccinări antigripale, vaccinarea antitetanos la gravide, vaccinarea anti-HPV, dar pentru care la acest moment nu mai există produs disponibil achiziţionat de Ministerul Sănătăţii etc.).