În procesul de recrutare există atât întrebări specifice, ce vizează procedurile de lucru, întrebări al căror răspuns este vital pentru poziţia pentru care se fac angajările, însă există şi întrebări generale, care par să se repete la orice interviu, indiferent de natura jobului.
Un sondaj realizat de BestJobs.ro arată că multe dintre întrebările generale par să-i agaseze pe candidaţi, pe primul loc în top fiind clasica întrebare "Unde te vezi peste cinci ani?".
Astfel, aproape 50% dintre candidaţii care ajung în faţa recrutorului, care au răspuns sondajului, se declară de-a dreptul enervaţi de întrebarea "Unde te vezi peste cinci ani?", considerând-o fără sens, mai ales în actualul context economic. Pe locul doi în top se clasează întrebarea "De ce vrei să pleci de la vechiul loc de muncă?", indicată de 20% dintre participanţii la studiu ca fiind nu numai inutilă, ci şi agasantă.
Nici discuţia despre remuneraţia financiară nu este pe placul românilor. Astfel, 9% dintre aceştia susţin că cea mai enervantă întrebare la interviu este "Ce aşteptări salariale ai?". Discuţia despre bani se clasează pe acelaşi nivel cu întrebările personale pentru români, în contextul în care un număr egal de participanţi consideră că întrebările de natură personală sunt cele mai enervante. Dintre acestea, cele mai des întâlnite exemple sunt "Vrei să te măriţi?", "Cu cine laşi copilul dacă te angajezi?","Ce faci în timpul liber?", "Cu cine locuieşti?", "Ce religie ai?" sau "Ce ai făcut cu banii obţinuţi de la fostul loc de muncă?".
Lăsând la o parte întrebările despre viaţa privată a potenţialului viitor angajat, candidaţii chestionaţi de BestJobs au menţionat şi alte întrebări despre sfera profesională pe care nu le apreciază deloc, cum ar fi: "De ce nu te-ai angajat până acum?", "Care sunt principalele tale calităţi şi defecte?", "De ce ai făcut o facultate?",