In Romania numarul primarilor si consilierilor locali pe care Agentia Nationala de Integritate ii califica drept incompatibili este alarmant de mare. Ne apropiem galopant de 2.000. Si procesul va continua. Vom afla, in curand, ca aproape toti alesii locali sunt certati cu legea. Pana sa vedem care este realitatea, aparenta ne condamna. Conform ANI, suntem un stat condus aproape exclusiv de alesi neintegri. Cu alte cuvinte, corupti.
Daca, in conformitate cu legea ANI, toti cei gasiti incompatibili vor trebui sa se retraga din post si sa nu mai ocupe niciun fel de demnitate publica cativa ani, atunci, in curand, in Romania va exista un vid de putere. Ar trebui, cu alte cuvinte, organizate foarte repede, din nou, aproape in toate localitatile, alegeri pentru alti primari si pentru alti consilieri. Este, asa cum bine a remarcat Razvan Dumitrescu, o serioasa problema de siguranta nationala.
Detaliul conform caruia, din statisticile existente pana in prezent, rezulta ca 80 la suta dintre incompatibili, adica neintegri, respectiv corupti, apartin USL, este prea putin important. In definitiv USL a obtinut peste 60 la suta din pozitiile de primari, consilieri si presedinti de Consilii Judetene. Din aceasta perspectiva, nu tin mortis sa acuz Agentia Nationala de Integritate de partizanat politic. Merg pana acolo incat nici macar nu o acuz ca ar savarsi vreun abuz. In definitiv, inspectorii merg, legati la ochi, si aplica legea. Ce mai conteaza daca aceasta aplicare a legii ne conduce sau nu intr-un spectacol de teatru al absurdului.
Miile de primari, consilieri si presedinti de Consilii Judetene sunt declarati incompatibili din simplul motiv ca fac parte, fara a fi remunerati, din Consilii de Administratie ale unor regii de utilitate publica - apa, canal etc. Unde reprezinta interesul comunitatii. Vorba lui Radu Mazare - ce ar trebui sa faca primarii pentru