Un experiment celebru despre atenţia selectivă, realizat cu mai mulţi ani în urmă de doi psihologi americani (Christofer Chabris şi Daniel Simons), constă într-o scurtă înregistrare video în care două echipe de cîte trei tineri, una în cămăşi albe, iar cealaltă în cămăşi negre, îşi pasează o minge de baschet. Obiectivul declarat al experimentului este de a număra cît mai corect numărul de pase pe care membrii echipei în alb le execută.
E o păcăleală. După ce numeri cît poţi de atent pasele echipei în alb, afli că asta nu are nicio importanţă. Important era să vezi gorila care, în timp ce tu numărai pasele, a trecut printre jucători (mă rog, nu e o gorilă adevărată, ci un tînăr îmbrăcat în costum de gorilă). Cel puţin jumătate din cei care urmăresc filmul recunosc că nu au văzut gorila, ca şi cum ar fi fost invizibilă. Ceea ce arată că, de multe ori, credinţele şi convingerile noastre, bazate pe ceea ce am văzut cu ochii noştri, sunt greşite. Fenomenul a fost numit efect de tunel şi are numeroase aplicaţii în domeniul militar, în marketing, în educaţie şi, nu în ultimul rînd, în politică.
În urmă o lună şi jumătate, s-a întîmplat un accident teribil în Muntenegru, undeva în apropiere de capitala Podgorica. Un autocar cu turişti români, după ce a ieşit dintr-un tunel, a derapat şi s-a prăbuşit într-o prăpastie de vreo patruzeci de metri. Au murit cel puţin 18 persoane. Dar nu aici trebuie căutat efectul de tunel, ci mai încolo. S-a mai întîmplat că, în seara aceea, primul ministru al României, Victor Ponta, tocmai îşi programase să facă niţică mişcare şi juca baschet cu cîţiva amici, în Piaţa Constituţiei. Cu totul întîmplător, e vorba iarăşi de baschet. Totuşi, nu chiar întîmplător, căci, veţi vedea îndată, apare şi o „gorilă”, pe care prea puţini au văzut-o. La o oră şi jumătate după accident, deci pe la 19.30, premierul încă juca baschet. Sincer vorbind,