Aici este locul ideal al micilor afaceri de familie, moştenite din tată-n fiu. Omul este măsura lucrurilor în Țara Oaşului. Pe ce pune mâna, dă viață. Aici, acasă, acolo, în lumea largă. Oșanul este partener de afaceri de încredere. Din punct de vedere economic, cele mai dezvoltate comune sunt Bixad, Vama, Turț, Călineşti-Oaş şi Certeze, având fiecare peste 70 de agenți economici. Principalele domenii de activitate sunt: agricultura și creșterea animalelor, comerțul, serviciile şi construcțiile.
Aici este locul ideal pentru investiții în industria farmaceutică și alimentară. Natura oferă, omul poate judicios să exploateze. Întâlnirea zonei muntoase vulcanice a munților Oaş şi Gutâi cu cea a Câmpiei Someşene este plină de păduri, plante şi fructe bune pentru medicina tradițională sau cea alimentară. Un mare număr dintre acestea sunt valorificate în scopuri practice: medicinale, melifere, furajere, forestiere. Există şi o mare varietate de fructe de pădure: alune, măceşe, coarne, mure, porumbe şi ciuperci.
Aici este locul ideal pentru investiții pentru sănătate. Apele terapeutice sunt insuficient exploatate la Băile Turțului, la Gherța Mare sau Tarna Mare. Aici găseşti „Borcutul” o apă cu o compoziție de-a dreptul „fermecată”: feroasă, clorurată, carbogazoasă, sulfuroasă.
Aici este locul „punerii în mișcare” a energiilor neconvenționale și dezvoltării industriei mineritului.
Râul Tur şi Tinoavele pot oferi pentru un întreprinzător zone perfecte pentru microhidrocentrale, pentru că nu este localitate care să nu fie străbătută de un pârâu ori chiar de râul cel mare. De asemeni, Țara Oaşului a fost zonă minieră. Resursele minerale astăzi au rămas neexploatate. Mercurul se găseşte spre graniţa cu Ucraina, piatra – resurse de limonite, andezite, nisipuri şi pietrişuri în localitățile Turț, Cămârzana, Bătarci, Tîrşolţ, Racşa, Certeze, folosite în cons