Numărul sucevenilor care suferă de diabet zaharat creşte sensibil de la an la an. Aşa arată o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, întocmită pentru luna iunie 2013, potrivit căreia numărul persoanelor din judeţ diagnosticate cu această maladie este de 23.302, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2012, când s-au înregistrat 22.066 cazuri.
Medicii suceveni spun că, în judeţ, numărul bolnavilor a crescut de circa trei ori mai mult începând cu 2007-2008, când s-a derulat programul de evaluare a stării de sănătate şi care a dus la descoperirea de noi pacienţi. La ora actuală, circa 30% dintre persoanele suferinde de diabet nu sunt diagnosticate, şi asta deoarece creşterea glicemiei „nu doare”, ceea ce face ca foarte mulţi pacienţi să fie depistaţi târziu, când afecţiunea este deja cronică. Pentru viitor, estimările specialiştilor în domeniu sunt sumbre, aceştia arătând că în 20 de ani numărul bolnavilor de diabet se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii. În iunie 2013, un sucevean a decedat din cauza acestei maladii, arată statisticile DSP.
Când apare diabetul
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, care evoluează în timp afectând ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Boala se manifestă prin creşterea glicemiei şi apariţia zaharurilor în urină, iar simptomele pot debuta brusc la pacienţii cu vârsta mai mică de 40 de ani, şi care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat în a doua jumătate a vieţii.
Concret, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient, explică specialiştii, potrivit cărora cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar parţial. Astfel, pe de o parte, se ştie că apariţia ambelor tipuri de diabet este legată într-o oarecare măsură d