Răspunsul Patriarhiei Române la materialul BBC e cel puţin dezamăgitor. Replica - e mai demn să contruieşti biserici decât să le vinzi sau să le închiriezi, aşa cum face Marea Britanie - e demnă mai degrabă de ţaţa Floarea decât de o autoritate bisericească. Dar hai să vedem ce face UK cu bisericile.
Am fost acum câteva săptămâni la Garden Museum din Londra, o grădină mică în jurul unei biserici vechi. De fapt, întregul muzeu, dedicat grădinilor şi grădinăritului, a fost făcut pentru a salva biserica St Mary. Fostul lăcaş de rugăcine e acum spaţiu de întâlnire, de discuţii, despre grădini evident, sunt cam 30 de astfel de întâlniri pe an, iar de 3 ori pe an biserica se transformă în expoziţie şi uneori chiar în târg.
Noi am nimerit la un astfel de târg. În curte e şi o terasă unde vizitatorii pot mânca o salată, sau un sandwich, sau pot bea ceva la umbra (nu că soarele ar fi atât de puternic în Londra).
În curte la Garden Museum, o fostă biserică acum deschisă turismului şi discuţiilor despre grădini
La o altă biserică, din Hampton, am nimerit, din întâmplare, la un târg de hand made, produse făcute şi vândute de locuitorii din zonă.
Alte biserici londoneze funcţionează ca şcoli, altele găzduiesc, doar pe perioada verii, cursuri de artă pentru copii. În unele se organizează expoziţii, în altele concerte gratuite, sau chiar conferinţe, cum ar fi All Hallows by the Tower, St Lawrence Jewry sau St Andrew Holborn.
Alte biserici organizează tot felul de întâlniri - discuţii: despre Biblie (oricine e binevenit, indiferent de credinţă), de exemplu St Botolph-without-Aldersgate, despre spiritualitate, la St Edmund the King and Martyr.
În alte lăcaşe funcţionează diverse instituţii de binefacere, cum ar fi London Churches Refugee Network (adună bani şi haine pentru refugiaţi şi pentru cei care au cerut/cer azil).
Al