După ce termină clasa a IV-a, mulţi elevi se îndreaptă spre liceele de profil, pentru a-şi continua studiile. Şcolile gimnaziale pierd în fiecare an o clasă la trecerea de la învăţământul primar la cel gimnazial.
În fiecare vară, trecerea de la clasa a IV-a la clasa a V-a se lasă cu reorganizarea claselor în mai toate şcolile gimnaziale din oraş. Unii dintre elevii aflaţi în pragul gimnaziului aleg să-şi continue studiile la liceele care organizează şi cursuri pentru gimnaziu. Locurile lăsate goale sunt ocupate de elevi care se transferă de la o şcoală la alta după clasa a IV-a, dar la toate şcolile din oraş numărul claselor a V-a care se formează în toamnă este mai mic decât al claselor a IV-a care încheie cursurile în vară. “Este un fenomen care a căpătat amploare în fiecare an şi care afectează toate şcolile generale. Noi pierdem în fiecare an, după clasa a IV-a, în jur de 20- 25 de elevi”, a spus profesoara Maria Campău, director la Școala “Vasile Alecsandri”.
Elevii pierduţi de şcolile gimnaziale se regăsesc, apoi, pe listele cu înscrişi la Liceul cu Program Sportiv, la Școala de Arte “Sergiu Celibidache” sau la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”. “Alegerea şcolii la care învaţă copilul rămâne la latitudinea părintelui. La începutul unui ciclu de învăţământ, aşa cum este clasa a V-a, elevii trebuie să se înscrie şi pot alege orice şcoală doresc, bineînţeles în limita locurilor disponibile. Conform normelor în vigoare, părinţii nici nu trebuie să anunţe că doresc altă şcoală, ei se pot adresa direct şcolii vizate, care ne solicită, apoi, foaia matricolă a elevului. Aceste schimbări trec prin consiliul de administraţie al şcolii, care are, însă, doar rolul de a constata ce s-a întâmplat, nu se poate opune solicitării părinţilor”, a spus profesoara Maria Campău, director al Școlii “Vasile Alecsandri”.
Pierderea elevilor este cuantificată de şcolile