De ce a ajuns Vulcan în insolvenţă? Management prost, inclusiv din partea unor expaţi austrieci, acumulare de datorii, salariaţi de lux, mentalitatea de a sta cu mâna întinsă la pomana statului, schemele de personal supradimensionate şi utilaje îmbătrânite, chiar dacă firma a fost preluată de un acţionar privat
„Haideţi, nu vă fie frică că nu muşcă. I-au muşcat pe alţii înainte“, spune în glumă un director din Vulcan Bucureşti în timp ce la intrarea în hala de producţie suntem întâmpinaţi de o haită de câini vagabonzi.
Când intri pe poarta fabricii din spatele celebrei platforme IMGB din sudul Capitalei te impresionează halele impunătoare întinse pe mai multe zeci de hectare, dar neîngrijite, unele cu geamuri sparte şi care la prima vedere par părăsite.
Înăuntrul halei de producţie te izbeşte zgomotul asurzitor al echipamentelor şi cât vezi cu ochii o întindere de utilaje şi componente în diverse stadii de fabricaţie, presărată din când în când cu câte o mână de muncitori aflaţi la lucru.
Remus Borza, administratorul judiciar al uneia din mândriile industriei comuniste, dar care acum se află în insolvenţă, ne explică ce activităţi are compania.
„Acum pe linie vedem asamblarea pereţilor membrană pentru grupul patru de la Rovinari, montate pentru Alstom, care este antreprenorul general. Avem aici cazane de 1.035 tone abur pe oră. Sunt cazane foarte mari. Vulcan a realizat cazanele pentru toate termocentralele din România, că vorbim de Turceni, de Rovinari şi toate CET-urile din ţară. Toate acestea au în exploatare cazane Vulcan care sunt elementele-cheie ale unei termocentrale. Curentul este generat de abur, abur care este produs de cazane cu o dimensiune foarte mare“, spune Borza, care se străduieşte de două luni să pună Vulcan pe picioare. Avocatul a devenit celebru la mijlocul anului trecut după ce a preluat ca administrator in