Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu 4,6% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale prezentate luni, în timp ce economiştii anticipau o contracţie de 5%.
În primele trei luni ale anului, economia elenă a scăzut cu 5,6%, notează CNBC. Deşi situaţia economică din Grecia s-a îmbunătăţit uşor, PIB este încă în scădere abruptă, iar guvernul ar putea avea nevoie de un nou acord de finanţare externă.
Banca centrală a Germaniei anticipează că Grecia va avea nevoie, până la începutul anului viitor, de suplimentarea sprijinului financiar internaţional, potrivit unui document destinat ministerului german al Finanţelor şi FMI, obţinut de Der Spiegel. Bundesbank notează de asemenea că riscurile legate de actualul acord de bailout sunt "extrem de ridicate".
Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul Finanţelor Wolfgang Schaeuble au negat în repetate rânduri că Grecia ar putea obţine o nouă rundă de împrumuturi de la guvernele din zona euro. Merkel şi coaliţia de guvernare de centru-dreapta speră să obţină un al treilea mandat la alegerile generale din septembrie, pe fondul opoziţiei publicului larg faţă de finanţarea statelor şi băncilor din sudul zonei euro cu banii contribuabililor germani.
"Stabilizarea economică pare să fie o perspectivă încă îndepărtată în Grecia şi pare să justifice o nouă restructurare a datoriilor", comentează pentru CNBC un analist de la Daiwa Capital Markets. Şomajul din Grecia a urcat în luna mai cu 0,6 puncte procentuale, la 27,6%, un nou nivel record, iar şomajul în rândul tinerilor a depăşit 60%, scrie Mediafax.