Timişorenii vor sărbători joi, de Ziua Marinei, împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Podului Episcopal (al Tinereţii) de pe canalul Bega, primul navigabil din România, printr-o serie de evenimente ce vor începe de la ora 10,00, cu un ceremonial militar şi cu un concert de muzică de fanfară.
Un moment deosebit va fi dezvelirea unei plăcuţe comemorative dedicate aniversării a 100 de ani de la construirea Podului Tinereţii, lăsarea la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari şi concertul susţinut de Fanfara Garnizoanei Timişoara.
“În premieră la Ziua Marinei Timişoara, vor fi prezente expoziţiile: ‘Podul Tinereţii – Podurile Timişoarei’, unde publicul va avea ocazia să descopere elemente în premieră din istoria acestor poduri ale urbei, şi Expoziţia de noduri marinăreşti”, a declarat Mihaela Purec, purtător de cuvânt al Căpităniei Portului Timişoara.
Pe parcursul întregii zile vor fi deschise publicului o serie de expoziţii menite să evoce spiritul sărbătorii, între care se distinge expoziţia de navomodele, cu piesele participante la concursuri naţionale şi internaţionale, piese ale Clubului Sportiv Municipal – secţia Navomodelism.
“Navomodeliştii conduşi de antrenorul emerit de navomodelism Lucian Dan aduc şi anul acesta în faţa publicului noi ambarcaţiuni de mare valoare, în miniatură”, a completat Mihaela Purec.
Din colecţia lui Octavian Leşcu vor fi expuse cărţi poştale ce au imortalizat imaginea Timişoarei de altădată, multe dintre ele păstrând şi azi misterul locurilor fotografiate în oraşul de pe Bega.
Vor mai avea loc expoziţii ce prezintă machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara, programul fiind completat de proiecţii video cu Bega navigabilă, imagini din arhiva Televiziunii Române.
Podul Episcopal (astăzi Podul Tinereţii) a fost construit între anii 1912 – 1913, pe actualul amplasament al