Autorităţile americane ar putea pune oficial sub acuzare chiar săptămâna aceasta mai mulţi angajaţi ai grupului bancar JPMorgan, cel mai mare din SUA, care au încălcat legea în încercarea de ascunde pierderile uriaşe suferite de bancă în 2012, ca urmare a scandalului „balena de la Londra”, în care banca a pierdut dintr-un foc şase miliarde de dolari.
Procurorii americani ar putea anunţa chiar săptămâna aceasta punerea oficială sub acuzare a unor foşri angajaţi ai celui mai mare grup bancar american, JP Morgan, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de agenţia de ştiri Bloomberg.
Foştii angajaţi vor fi acuzaţi pentru faptele comise în încercarea de a ascunde pierderile înregistrate de bancă în 2012, însă deocamdată nu a fost dezvăluită identitatea niciunuia dintre potenţialii inculpaţi.
Printre cei anchetaţi de autorităţile americane în legătură cu tentativa de muşamalizare se numără Javier Martin-Artajo, un fost director pentru strategia de trading, şi Julie Grout, fost trader care a lucrat pentru el, potrivit cotidianului american „The New York Times”.
Totodată, procurorii iau în calcul aplicarea unor penalităţi pentru întregul grup bancar. Investigaţia autorităţilor a fost demarată pentru a stabili dacă angajajaţii JPMorgan au încercat să ascundă valoarea reală a pierderilor suferite prin majorarea ilicită a valorii unor alte tranzacţii.
Cea mai mare pierdere suferită anul trecut de JPMorgan a fost cea cauzată de „balena de la Londra, denumire dată unei serii de tranzacţii dezastruoase prin care banca a pierdut şase miliarde de dolari.
Vara trecută, un operator financiar poreclit "Balena din Londra" a luat decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, destabilizând pieţele de credit. Sumele au fost atât de mari încât au dat peste cap nivelul indicilor de