Alin Badea (25 de ani) şi Iulian Teodosiu (18 ani), debutanţi la un Mondial de scrimă, au adus argintul mondial pentru România cu echipa lui Mihai Covaliu, din care au mai făcut parte Tiberiu Dolniceanu şi Ciprian Gălăţanu. Cei doi au fost descoperiţi şi promovaţi la CSŞ Slobozia de Mihăiţă Marin (40 de ani), care antrenează acum în... Singapore.
“Am crezut mereu în foştii mei sportivi şi am încercat să-i îndrum cât am putut de bine”, spune, de la celălalt capăt al firului, din Singapore, antrenorul Mihăiţă Marin, cel care are merite importante în “explozia” lui Alin Badea şi a lui Iulian Teodosiu, doi dintre eroii de la Budapesta.
Ei au fost descoperiţi la Slobozia.
“Ne duceam la şcolile primare, prezentam acest sport şi fixam o zi şi o oră pentru ca micuţii elevi să se prezinte la stadion, la secţia de scrimă de la CSŞ Slobozia. Alin a venit în 1998, de mână cu mama lui, care m-a rugat să-l primesc. Pe atunci, era slab şi foarte înalt pentru vârsta lui. Am muncit mult cu acest băiat minunat, dar şi el m-a ajutat: avea o voinţă de fier şi o dârzenie ieşită din comun. Nu a fost un talent, dar a compensat prin muncă titanică”, şi-a reamintit profesorul.
Mergea la competiţii cu bani de la bunica
Toţi marii campioni au provenit din familii cu venituri modeste. Viaţa grea te face mai dârz.
“În 2003, înainte să plecăm la un concurs la Godollo, Ungaria, nu avea banii necesari să participe. Bunica lui s-a împrumutat şi i-a dat suma necesară să meargă la competiţie. Ce a făcut la concurs? L-a câştigat cu tenişi de Drăgăşani în picioare, care, pe parcursul finalei, se rupseseră şi îi bandajasem cu leucoplast! A învins şi a primit o sabie ca premiu. Un american i-a oferit 400 de euro pe sabia artizanală. Cu aceşti bani, putea să acopere datoria bunicii lui şi să-i mai rămână bani pentru luna următoare. Dar Alin n-a dat-o, motivând că a muncit mult