Statutul de membru NATO face ca amenintarea terorista sa reprezinte un punct central al strategiei de securitate a Romaniei, chiar daca acest fenomen este prea putin cunoscut tarilor est-europene, considera sociologul si profesorul universitar Darie Cristea.
In cadrul unui interviu accordat Ziare.com, acesta afirma ca Romania a devenit un punct de interes pentru NATO ca urmare a unor avantaje de ordin geostrategic mai degraba, decat geopolitic, iar diplomatia si serviciile de informatii au jucat un rol esential in aderarea tarii noastre atat in cadrul Aliantei Nord Atlantice, cat si in cadrul Uniunii Europene.
Din punct de vedere geopolitic, care este importanta Romaniei in NATO, si care au fost motivele pentru care tara noastra a fost admisa in cadrul Aliantei Nord Atlantice?
Din fericire, calculele geostrategice au fost mai importante in extinderea NATO decat reprezentarile geopolitice. Problema era ca extinderea NATO catre Est sa aduca mai degraba beneficii decat vulnerabilitati si riscuri.
In primul rand vorbim despre pozitia geostrategica a Romaniei la Marea Neagra si la granita fostului URSS. Suntem o tara destul de mare printre membrele NATO din Est si din acest punct de vedere potentialul era evident.
Simplificand, erau trei probleme fundamentale legate de admiterea Romaniei si a altor parteneri est-europeni in NATO: daca tara era stabila, functionala si angajata intr-un proces real de democratizare, pe scurt, integrabila; daca reactia Rusiei nu va tranforma extinderea dintr-un castig intr-un risc pe care NATO nu e cazul sa si-l asume; compatibilizarea sistemelor, infrastructurilor si institutiilor cu atributii in zona de securitate si aparare.
Istoria recenta ne arata ca nu numai in cazul Romaniei, dar si al altor state vecine, unele cu potential si pozitie geostrategica mai putin evident