Preţurile locuinţelor ar putea să mai scadă cu până la 15% în următoarele 12 luni. Sursa: ARHIVA EVZ
FCei care doresc să se mute la casa lor trebuie să cântărească bine decizia, ţinând seama nu doar de ieftinirea locuinţelor, ci şi de capacitatea de a plăti ratele la credit. Hotărârea Guvernului de a schimba condiţiile de accesare a creditelor prin programul „Prima casă”, „motorul” de până acum al tranzacţiilor imobiliare, mai ales prevederea privind acordarea împrumuturilor exclusiv în lei, va avea un impact pozitiv asupra preţurilor, din punctul de vedere al cumpărătorilor, în sensul că locuinţele se vor ieftini. „Din cauza acordării creditelor „Prima casă” exclusiv în lei, piaţa va scădea cu mini
m 10-15% în următorul an, atât ca volum de tranzacţii, cât şi ca valori ale apartamentelor”, ne-a declarat Dragoş Dragoteanu, directorul Euroest. Astfel, un apartament care costă 50.000 de euro în prezent, va putea fi cumpărat cu circa 42-45.000 de euro peste 12 luni.
Preţul corect
Alţi specialişti din piaţă consideră însă că, şi dacă vor mai exista scăderi de preţuri, acestea nu vor fi prea accetuate. Aceasta deoarece piaţa imobiliară reacţionează la evoluţia economiei, iar aceasta dă semne de creştere.
Drept urmare, şi preţurile locuinţelor ar putea să stagneze sau chiar să reintre pe o traiectorie uşor ascendentă, în curând. „Preţurile au scăzut foarte mult şi se îndreaptă spre minimul aşteptat. Atingerea acestui prag depinde de evoluţia economiei, iar economia dă semne încurajatoare”, subliniază analistul economic Aurelian Dochia, pentru EVZ. Potrivit acestuia, cât timp cumpărătorii plătesc preţul cerut de vânzători înseamnă că acela e „preţul corect”.
Astfel, fluctuaţiile de preţ vor continua să aibă loc, „însă nu cred că putem anticipa scăderi majore de preţ până la finalul anului. Cel mai probabil, evoluţia în cea de-a doua jumătate a