Cartofii, conservele şi fructele proaspete, care aveau în martie-aprilie preţuri în creştere cu peste 15% faţă de sfârşitul anului trecut, au consemnat în iunie şi iulie cele mai importante ieftiniri.
În luna lui Cuptor s-au încins... ieftinirile: rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,41% (după ce în iunie fusese de 5,37%), media preţurilor faţă de decembrie 2012 a coborât la 1,72% (în iunie era de 2,07), iar media faţă de luna anterioară a avut un minus de 0,34%. Asta a fost posibil datorită unor ieftiniri surprinzătoare, consemnate în iulie tocmai la sortimentele care în primăvară ţineau topul scumpirilor.
De exemplu, cartofii – care în perioada martie-mai se scumpeau continuu, ajungând faţă de decembrie la un plus de 25% – s-au ieftinit în iunie şi iulie, cu peste 10% lunar, astfel că avansul preţurilor la aceste legume a coborât la 10,7% faţă de decembrie. La fel şi în cazul fructelor proaspete, care în jurul Paştelui au avut cele mai ample scumpiri, consemnează acum ieftiniri de aproape 9%, dar şi al conservelor de legume, care s-au vândut în iulie cu 12,5% mai ieftin decât în iunie.
Inundaţiile din Europa, bucuria românilor
Cum a fost posibilă scumpirea atât de masivă a cartofilor din primăvară, urmată de ieftinirea semnificativă din vară? „Inundaţiile şi îngheţurile târzii abătute în perioada martie-aprilie asupra unor ţări mari producătoare de cartofi au făcut ca exporturile noastre să crească foarte mult, astfel că am obţinut preţuri bune“, a explicat pentru „Adevărul“ Vasile Costache, liderul unui grup de producători de cartofi din judeţul Dâmboviţa.
„În ţări cu tradiţie şi cu producţii mari de cartofi, cum sunt Polonia şi Germania (din care importăm şi noi, de obicei) au fost condiţii nefavorabile pentru aceste culturi, astfel că europenii au fost nevoiţi să vină şi să importe din România, fapt care a ridicat pr