Presedintele francez Francois Hollande a proclamat sfarsitul crizei datoriilor de stat din zona euro in luna iunie, in fata unei audiente formata din investitori japonezi, insa Franta ofera tot mai multe semnale ca nu mai joaca in aceeasi liga cu Germania, mai ales dupa ce a pierdut ratingul "AAA" si de la Fitch si are cel mai mare somaj din 1999.
Multe opinii furnizate de diferiti lideri politici continua sa indice situatia economica tulbure din Franta, a doua mare economie din Zona Euro, drept o noua amenintare crescanda pentru uniunea monetara. Dispune insa starea economica din Franta de forta sa impinga Euro inapoi in criza?
Expresia "inapoi in criza" este inselatoare, deoarece Zona Euro este inca in criza. Ceea ce se intampla la periferia din sud - in Spania, Portugalia, Grecia si chiar in Italia - arata ca in prezent aceasta criza ramane foarte activa. "Intrebarea importanta este daca Franta s-a indepartat fundamental fata de tarile din nordul Europei, care par sa fi depasit criza si s-a mutat in directia vecinilor sai din sudul Europei. In cazul in care Franta s-a apropiat in mod clar si, din pacate, de Grecia si Spania, consecintele pentru intreaga UE ar fi foarte negative. Acesta este motivul pentru care multi lideri politici din Germania si-au exprimat deseori preocuparea cu privire la directia adoptata de economia franceza", apreciaza Dominique Moisi, consilier special la Institutul francez pentru relatii internationale, citat intr-un interviu acordat Council on Foreign Relations (CFR).
Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. FMI anticipeaza, de asemenea, ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, in timp ce estimarile francezilor prognozeaza o crestere de 0,1%. Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "A