Nevoia de a fi competitivi ca şi preţ, condiţie esenţială pentru a rămâne pe piaţă în acest vremuri extrem de dificile din punct de vedere economic, l-a făcut la Luciano Vitale să-şi lase în urmă, în Italia, afacerea de familie transmisă din tată în fiu de aproape 150 de ani şi să vină în România, la Zalău, pentru a o lua aproape de la zero.
Luciano povesteşte că a ajuns în Zalău în urmă cu trei ani. A luat decizia de a pleca din Italia, acolo unde familia sa avea o afacere bazată pe producerea de sfoară pentru industria navală, grădinărit şi alte domenii, transmisă din tată în fiu încă din 1890, mânat de raţiuni strict economice. „În lume sunt mulţi producători de astfel de produse, iar acestea sunt ieftine peste tot. Prin urmare, doar dacă obţinut produse competitive ca şi preţ reuşesc să le vând. Acesta este motivul pentru care, pentru a salva afacerea familiei, am decis să transfer în România o bună parte din activitate. Pentru că aici mâna de lucru este ieftină şi pot, astfel, să obţin un preţ competitiv”, explică, fără ocolişuri, italianul.
Pe de alta parte, Luciano Vitale spune că o mare problemă pentru oamenii de afaceri o reprezintă lipsa infrastructurii, în special a autostrăzilor.
"Avem nevoie să ne deplasăm rapid. Or, câtă vreme un drum de 500 – 600 de kilometri îl faci în aproape 12 ore, asta nu ne ajută deloc”, explică el. Italianul recunoaşte şi că i-a fost foarte greu să găsească, în România, oameni calificaţi pentru o anumită meserie, dar spune că situaţia nu este valabilă doar în ţara noastră.
Citeste intreaga poveste pe Transilvania Reporter