Banii mai ajung doar pînă în luna octombrie. Singura salvare ar fi o rectificare pozitivă a bugetului, astfel încât să nu fie nevoie ca în ultimele luni ale anului pacienţii să fie întâmpinaţi cu lacăte pe porţile unităţilor medicale, informeaza Realitatea TV Cluj.
Dacă aveţi neşansa să vă îmbolnăviţi după data de 1 octombrie şi să aveţi nevoie de spitalizare sau investigaţii medicale, este posibil să trebuiască să plătiţi totul din buzunarul dumneavoastră. Asta pentru că spitalele Clujului mai au finanţare asigurată doar până în luna octombrie, apoi vor sta la mila unei rectificări bugetare.
La cea mai mare unitate medicală din judeţul Cluj, Spitalul Clinic de Urgenţă, care are în subordine mai multe spitale, medicii se gândesc deja cum să facă economii până la sfârşitul anului.
"În condiţiile rectificării bugetare, sperăm că vom obţine o finanţare care să ne ducă până la afârşitul acestui an o să avem mai multă grijă la consumul de utilităţi, să îngrijim mai bine şi să organizăm mai bine cheltuielile cu medicamente, cu materiale, cu reactivi", a declarat Cristiana Ciortea, manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Spitalul Clinic de Recuperare. Conducerea unităţii şi-a calculat deja o sumă minimă pe care speră să o primească în această toamnă.
Lipsa finanţării ar putea duce chiar la închiderea unor spitale.
"Riscăm ca începând de prin luna noiembrie, angajaţii unităţilor medicale să nu-şi mai primească în întregime drepturile salariale sau chiar riscăm ca unele unităţi medicale să nu mai poată funcţiona", a declarat Ştefan Roman, preşedintele SANITAS Cluj.
Pe lista nemulţumirilor întocmită de sindicaliştii din sănătate se află şi subfinanţarea spitalelor. Aşa că, în această toamnă, personalul sanitar este hotărât să îşi ceară drepturile în stradă.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Im