Obişnuiţi să strângem punga pentru a face economii, renunţăm la delicatese pentru a distribui banii spre alte cheltuieli lunare. În schimb, suplinim mâncarea cu multă pâine. Studiile arată că românii consumă cea mai mare cantitate de franzele din Europa.
Pe lângă veşnicul cartof, se pare că şi pâinea este nelipsită de pe mesele românilor. Potrivit unui studiu întocmit de AIB International, ţara noastră ocupă de departe primul loc în Europa la consumul de pâine, cu 97 de kilograme pe cap de locuitor anual, ceea ce înseamnă peste 8 kg pe lună.
Transformate în franzele de 300 de grame, asta înseamnă 26 de pâini pe lună şi 320 pe an pentru fiecare român. Stăm însă mai bine decât în perioada comunistă. În 1989, un român mânca peste 430 de pâini într-un an, adică 130 de kilograme. Asta înseamnă că în două decenii am redus cu un sfert consumul de pâine.
În topul european al mâncătorilor de pâine suntem urmaţi de ciprioţi, care consumă lunar 6 kilograme de pâine, în timp ce englezii consumă cel mai puţin, un kilogram pe lună. Iată câtă pâine mâncăm faţă de restul europenilor România - 8,08 kilograme/lună Cipru - 6,16 kilograme/lună Belgia - 5,58 kilograme/lună Germania - 4,75 kilograme/lună Danemarca - 3,58 kilograme/lună Marea Britanie -1,16 kilograme/lună Alimentele s-au ieftinit
Potrivit datelor de la INS, mâncarea în luna iulie a fost mai ieftină cu 1,16% decât în luna iunie, asta şi datorită legumelor şi fructelor, care s-au vândut cu preţuri mai mici decât la începutul verii. Pe de altă parte, au crescut costurile pentru utilităţi şi alte servicii cu aproape un procent.