Americanul Evan Tracz, directorul programului Novateca, ce-şi propune să modernizeze bibliotecile de la noi, susţine că aceste instituţii culturale nu vor dispărea niciodată, ci vor rămâne un spaţiu ce uneşte oamenii.
Prima dată a venit în ţara noastră acum 12 ani. „Am lucrat în Chişinău într-un program care prevedea accesul la internet şi program de training, ceva apropiat de Novateca. Lucram cu universităţile şi bibliotecile. Este şi motivul pentru care am acceptat, acum doi ani, acest post. Novateca face parte din programul Global Libraries, instituit de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, în 20 de ţări “, spune, la începutul discuţiei noastre, Evan Tracz.
Directorul programului Novateca este sigur că bibliotecile nu vor dispărea. „Fiul meu mi-a spus recent că atunci când ne vom întoarce în America vrea să mergem la bibliotecă. Ca tată, este plăcut să auzi asta. Bibliotecile din SUA au cărţi, puzzle-uri, jocuri educative. Dar nu este vorba doar de cărţi, este un loc prietenos nu doar pentru copii, dar pentru toată lumea. Dacă vrei să cauţi informaţie despre ce se întâmplă în altă comunitate şi să împărtăşeşti informaţia cu ceilalţi, vii la bibliotecă“, susţine Tracz.
A doua misiune în Moldova
Evan spune că în aproape doi ani de activitate în cadrul Novateca, le-a dat o şansă bibliotecarilor şi bibliotecilor din Republica Moldova. „Bibliotecarii s-au schimbat. Aceştia nu au avut parte de atenţia autorităţilor mai bine de 20 de ani. Acum au înţeles că sunt persoane importante în comunitate, sunt pline de entuziasm. Oamenii vin la bibliotecă cu diferite întrebări. Primarul le cere sfatul. A fost un program-pilot, iar pentru viitor ne dorim să trecem la nivel naţional“, susţine directorul Novateca.
Atât timp cât familia îţi este alături, poţi să te obişnuieşti şi să locuieşti în orice colţ de lume.
Evan Tracz, directorul programului Nov